Kategóriák
Uncategorized

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel


Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél
Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet
Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?
A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt
Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél
A koronavírus-járvány felértékelt egy egyszerű és olcsó diagnosztikai eszközt, a vér oxigéntelítettségét és a pulzust mérő pulzoximétereket. Amerikai szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy e mindennapos eszközök akár téves diagnózishoz is vezethetnek.
Pár ezer forintért bárki vehet már pulzoximétert, egy kis méretű, műanyagházba bújtatott diagnosztikai eszközt, amelyet az ujjra kell csíptetni, majd – visszavert fény alapján – könnyen becsülhető vele a vér oxigéntelítettsége, valamint a szívfrekvencia, azaz a pulzus. Ezek a kis kütyük százalékban adják meg az oxigéntelítettséget. Egészséges embereknél a 95–100 százalék a jellemző, azonban alacsonyabb lehet ez az érték a tüdőproblémákkal küzdőknél vagy a magasabb területeken élőknél. Az utóbbi időben megnőtt az ázsiója ezeknek az eszközöknek, ugyanis a koronavírus-fertőzés egyik figyelmeztető jele lehet a vér alacsony oxigénszintje, még akkor is, ha valaki egyébként jól érzi magát, így felhívhatja a figyelmet az orvosi ellátás szükségességére.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) viszont most arra hívja fel a figyelmet, hogy akár károsak is lehetnek az ilyen eszközök, miután hamis biztonságérzetet adhatnak. De mi is a probléma? Mindenekelőtt az, hogy bár az alapelv hasonló, nagy a különbség a kórházakban használt és a néhány ezer forintért megvásárolható eszközök között. Ez utóbbiakat általános wellness vagy sport termékként értékesítik például az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy miután nem orvosi célokra szánják ezeket, nem esnek át az FDA vizsgálatán.
Az FDA biztonsági közleményt adott ki a pulzoximéter pontosságával és korlátaival kapcsolatban. A SlashGear által összefoglalt leirat szerint ez a módszer ugyan hasznos a vér oxigénszintjének becsléséhez, azonban vannak korlátai és pontatlansági kockázatai bizonyos körülmények között, amiket figyelembe kell venni. A körömlakk mellett az olyan tényezőkre is figyelni kell, mint a rossz keringés, a bőr pigmentációja, a bőr vastagsága, a bőr hőmérséklete és a dohányzás, ezek ugyanis mind befolyásolhatják a pulzoximéter pontosságát.
Egyetlen olvasás kevés, ha az ismételt mérések során a számok folyamatosan csökkennek, az mutathatja, hogy orvoshoz kell fordulni. „Egészségügyi állapotának vagy oxigénszintjének felmérésében nem szabad csak a pulzoximéterre támaszkodni” – figyelmeztet az FDA: ha valaki légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat vagy feszességet, gyors pulzusszámot észlel vagy kékes színűvé válik az arca, az ajka vagy a körme, azonnal forduljon orvoshoz, még ha a pulzoximéter azt is mutatná, hogy minden rendben van.
Az FDA arra is figyelmeztet, hogy az ilyen eszközöknél az SpO2-értékeket csak a teljes oxigéntelítettség becslésének kell tekinteni. Ha egy ilyen pulzoximéter 90 százalékot mutat, akkor a valódi oxigéntelítettség általában 86-94% között van. A pulzoximéter pontossága a 90–100 százalékos telítettségnél a legnagyobb, 80–90 százaléknál közepes, a legalacsonyabb pedig 80 százalék alatt.
Összességében tehát a vér oxigénszintjét mutató eszköz nem lehet önmagában indikátora a fertőzésnek, illetve ha a képernyőn megjelenő számok a normál tartományba esnek, az nem írhatja felül a közérzetét és az egyéb, koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et
Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta
Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában
Éppen Új-Mexikó felett haladt az American Airlines egyik járata, amikor a legénység egy különös objektumra lett figyelmes.
A egyoltásos vakcina 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a koronavírus okozta betegség súlyos szövődményeinek kialakulását.
Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Cyberpunk 2077 játékot fejlesztő céget zsarolóvírussal támadták meg hackerek, de most úgy tűnik…
Van valami csodálni való az olyan apró, de fontos alkatrészekben, mint a processzor. A téma egyik éllovasa ehhez most a PlayStation 5-öt…
További friss állások ›
Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír
Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk
Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány
A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig
Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

source

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük