Kategóriák
Uncategorized

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát


Három kilót ledobtak az új Bubiról
Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó
Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól
Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése
Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról
A koronavírusjárvány miatt egyre többet fizetnek a magyarok bankkártyával és a többségük nem szakítana ezzel a szokásával.
A Mastercard idén is elkészítette a magyar piac aktuális kártyahasználati szokásokat feltáró kutatását – írja a cég a közleményében. Az adatokat tavaly november vették fel, a világjárvány második hullámának az elején és arra jutottak, hogy a pandémia megváltoztatta a magyarok fizetési szokásait.
A megkérdezettek többsége (62 százalék) gyakrabban fizetett bankkártyával mint a járvány előtt. 17 százalék azok aránya, akik korábban kizárólag készpénzzel fizettek, de most már a kártyát is használják. Összességében a megkérdezettek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben is szeretné megtartani új fizetési szokásait, ami a korábbinál gyakoribb bankkártyahasználatot jelent.
A kutatás kitért arra is, hogy mely korcsoportok fizetési szokásaira volt a járvány a legnagyobb hatással, egészen pontosan kik azok, akik most vették először kezükbe a kasszánál bankkártyájukat. A közlemény szerint talán meglepő lehet, hogy az arány a 18-35 éves korosztálynál volt a legmagasabb (21 százalék), szemben a 35-49 évesekkel (14 százalék) illetve az 50-64 évesekkel (12 százalék).
A Mastercard szerint a mostani helyzetben is vannak olyanok, akiknek kizárólag a készpénz jelenti az alapértelmezett fizetési módot, viszont a többségük (58 százalék) azért magánál tartja kártyáját is, ez 18 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
A kártyát nem használók aránya soha nem volt még ilyen alacsony: a megkérdezettek mindössze 5 százaléka tartozik ide.
A kártyát nem használók számának csökkenésével párhuzamosan tovább nőtt azok aránya, akiknél a bankkártyás fizetési mód már a mindennapok része. A válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer kártyával fizet, de 56 százalékuk ennél is gyakrabban, hetente többször vásárol így. A kártyahasználók többsége (53 százalék) ahol csak tud, érintésmentesen fizet, 36 százalékuk a pandémia kitörése óta gyakrabban tesz így.
Összesen 90 százalék tud a megemelt érintésmentes fizetési limitről (15.000 Ft), a többség (53 százalék) pedig meg is tartaná ezt és nem ért egyet azzal, hogy a korábbi, 5 000 Ft-os limit térjen vissza.
A jegybank és a kormány is a limit megemelésére szólította fel a bankokat és a kártyatársaságokat. A Mastercard lépett.
A Mastercard Magyarországon is elérhetővé teszi Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatását. Így a vásárlók a kártyás és mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, kényelemmel és egyszerűséggel fizethetnek majd, csak éppen bankkártya használata vagy társítása nélkül, közvetlenül bankszámlájukkal. Az ilyen megoldásokra nagy szükség lesz a következő hónapokban Magyarországon: 2021. január 1-től minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani ügyfelei számára.
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás
650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért
Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra
Az alacsony vízállás miatt Velence híres kanálisainak némelyike kiszáradt, a gondolák szárazdokkra kényszerültek.
Egy szakmai szervezet szerint lezüllesztik az iparágat a lazuló követelmények, a rosszul kiírt pályázatok. A kormány viszont a támogatási…
A Fülöp-szigeteki Rappler független hírportál alapítója és vezetője, Maria Ressa filmjében megszólal az autokrata elnök, Rodrigo Duterte…
A katalán fővárosban ezúttal nem a függetlenség vagy a pandémia, hanem egy dalnok elítélése miatt tüntettek, illetve randalíroztak. Pablo…
További friss állások ›
Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél
Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek
Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház
"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”
Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

source

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük