Kategóriák
Uncategorized

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül


Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal
Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is
Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán
A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet
Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában
Ausztriában – Volarlberg kivételével – csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt, továbbá engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren, de a részvétel feltétele a negatív koronavírusteszt lesz.
A járványhelyzetet tekintve jelentős eltérés mutatkozik Ausztria keleti és nyugati része között, ezért a kormány a regionális nyitás mellett döntött. „A napi új megbetegedések növekvő száma nem teszi lehetővé a sokak által várt széles körű nyitást” – magyarázta Sebastian Kurz osztrák kancellár.
A döntés értelmében nyugati Vorarlbergben – ahol a százezer lakosra vetített heti megbetegedési átlag jóval 100 alatt van (73,3), míg Ausztria-szerte inkább a 200-hoz közelít – már március 15-én kinyithatnak az éttermek, valamint a sport és kulturális létesítmények is. Ausztria „kísérleti tartományává” is válik – mondta a kancellár.
Az ország többi részén, így a fővárosban is zárva maradnak a vendéglátó- és szabadidős létesítmények. Két területen várható némi enyhítés: a heti kétszeri iskolai tesztelésnek köszönhetően a gyerekeknek és a fiataloknak megengedik március 15-től a szabadtéri közösségi sportot, továbbá március 27-től – szigorú biztonsági előírások mellett – kinyithatnak az éttermek kerthelyiségei.
Kurz a további nyitásokat csak húsvét utánra helyezte kilátásba, de minden további lazítás a járványügyi mutatók alakulásának, és a lakosság – elsősorban az idősek és a magas kockázatú csoportba sorolt rétegek – átoltottságának függvénye.
A kancellár beszélt az átfogó tesztelési stratégiáról, és kijelentette, hogy
immár heti 2 millió tesztet végeznek el országszerte.
(Összehasonlításképpen: Magyarországon a március 1-jei adat szerint a járvány kezdete óta 3 680 572 teszt készült el.)
A szűrővizsgálatok nagy száma egyrészt kiszűri a tünetmentes megbetegedéseket, és ezáltal segít a fertőzési láncolatok megszakításában, másrészt lehetővé teszi az embereknek, hogy legalább bizonyos szolgáltatásokat – mint fodrász, kozmetikus, masszázs – igénybe vehessenek. „Ha az esetszámok megengedik majd, és az oltásokkal is ott fogunk tartani húsvétra, ahol tervezzük, a jól bevált belépő tesztekkel áprilisban további nyitások is elképzelhetők” – utalt Kurz a most még zárva maradó éttermekre, színházakra, mozikra és sportlétesítményekre.
Ausztriában az elmúlt 24 órában 1409 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 460 849 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1353, az intenzív kezelésre szorulók 290-en vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 13-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8574 -re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 432 016.
Zöld útlevelet akar adni Ausztria az ország azon lakóinak, akiket már kétszeresen beoltottak, akik friss teszttel rendelkeznek, s akik már kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből – írja Sebastian Kurz közlése nyomán a Népszava.
Ausztria az átfogó koronavírus tesztelésben látja az áthidaló megoldást, ezért még gyorsabb, még hatékonyabb és még szélesebb körű tesztelésbe kezdenek.
Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong
Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról
A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért
A világszervezet kéttucatnyi alkalmazottja egy bunkerben keresett menedéket.
Kizuhant az ötödikről egy fiatal lány a VII. kerületben
650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért
A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen
"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" – távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk
Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

source

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük