Kategóriák
Uncategorized

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről – részben Magyarország miatt


Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja
"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában
Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott
Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong
4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt
Digitális Zöld Igazolás néven még márciusban bemutathatja az Európai Bizottság a vakcinaútlevélről szóló tervezetét. Ám az egész uniós tervet meghiúsíthatja, ha a magyar kormány nem szolgáltat adatot az oltás típusáról.
“Még ebben a hónapban be fogjuk mutatni a Digitális Zöld Igazolás vonatkozó jogszabály-tervezetünket” – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren. A poszt arra is kitért, hogy az online dokumentum tanúsítani fogja, hogy
a tulajdonosát beoltatták-e koronavírus ellen, vagy ha nem, akkor van-e érvényes PCR-tesztje vagy átesett-e már a betegségen.
Von der Leyen már csütörtökön, az uniós állam- és kormányfők videokonferenciáját követően is beszélt a tervről. Akkor azt ígérte, a nemzeti egészségügyi adatbázisokat összekötő uniós rendszer három hónapon belül, vagyis júniusra lesz kész, és kódszámok segítségével azt is rögzíteni fogják benne, ki milyen gyártó oltását kapta meg.
Az európai rendszer azonban a nemzeti hatóságok adatszolgáltatására épülne, így komoly fennakadásokat okozhat, ha Magyarország a hétvégi kormányrendelet értelmében nem küldene adatokat arról, ki melyik gyógyszercég termékét kapta meg. Ahogy egyébként az is, ha mégis feltünteti, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett orosz vagy kínai oltást kapta meg a magyar állampolgárok egy része, mivel például Lengyelország már kinyilvánította, hogy csak az egész EU területén forgalmazható vakcinával beoltott személyeket engednének át a határaikon – és természetesen más tagállam is érvelhet így az európai rendszer kialakításakor.
Míg az elmúlt hetekben az Európai Bizottság hivatalos kommunikációjában ragaszkodott ahhoz, hogy az oltási igazolás első körben csak és kizárólag egészségügyi célokat szolgálhat, az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján már arról beszélt két illetékes szóvivő is, hogy az igazolás a személyek szabad mozgását – magyarul az utazást – segíti majd elő. Ez azért fontos különbség, mert az EU-nak gyakorlatilag csak tanácsadó szerepe van a tagállamok egészségügyi politikájában, míg a közös piac zavartalan működését biztosító személyek áramlása terén komoly kompetenciákkal rendelkezik, de ebben az esetben is a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia a Bizottság jogalkotási javaslatát.
Emellett a döntéshez szükség lesz majd az EMA szakvéleményére is azzal kapcsolatban, hogy a beoltott személyek hordozzák-e a vírust vagy sem, és van-e különbség  a vakcinák között ebből a szempontból.
Ám nemcsak a magyar oltási adminisztráció okozhat gondokat az európai igazolások körül, hanem az az egyenőtlen helyzet is, amelyet a vakcinaútlevél teremtene. Ugyanis hiába állítja Von der Leyen, a rendszer nem fogja megkülönböztetni azokat, akiket beoltottak és azokat, akiket még nem, a kétszeri ingyenes tűszúrással megszerezhető immunitás és a kelletmetlen, drága és folyton ismétlendő PCR-tesztek között igenis nagy eltérés van. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb európai ország oltási tervében az időseket vették előre, míg a munkaképes korúak és fiatalok jelentős része csak nyáron fog sorra kerülni – ekkora kivételezés pedig komoly politikai kockázattal járhat bármelyik európai kormány számára.
Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban
Megvan az idei Év Autója
A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Több mint 28 tonna régi műanyagot használt fel az áruházlánc az új termékek gyártásához.
Az alacsony vízállás miatt Velence híres kanálisainak némelyike kiszáradt, a gondolák szárazdokkra kényszerültek.
Minden idők egyik legnagyobb vállalkozása, az Amazon alapítója, a világ egyik leggazdagabb embere, ellentmondásos figura, újító, jótékony…
Bizonyos széles körben elterjedt gyomirtók (herbicidek) megváltoztathatják a talajban élő mikrobaközösségek ökológiai tulajdonságait –…
További friss állások ›
Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban
Orbán Viktort beoltották
Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra
4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt
Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről
Három hónap haladékot adtak a szegedi orvosok az egyetemi vezetésnek.

source

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük