Kategóriák
Uncategorized

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?


Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét
Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia
A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen
Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát
Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról
Olcsók a lakáshitelek, de vannak már drágulásra utaló jelek: a bankok kamatköltségének tekinthető BIRS mutató – azt a kamatszintet mutatja, amelyen a bankok egymásnak adnának kölcsön – ugyanis jelentősen megemelkedett. A legnépszerűbb kölcsönhöz kapcsolódó 10 éves BIRS közel 2 éve nem állt magasan, mint jelenleg. De mi lesz a lakáshitelek törlesztőrészletével?
A lakáshitelek jelenlegi kedvező árát nagyon jól mutatja, hogy a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön már 3 százalék alatti hitelkamattal elérhető. Ugyanakkor van számos tényező, ami a kamatok várható emelkedését jelzi. A pénzintézeteknek is be kell szerezniük ugyanis azt a pénzt, amelyet hitelként kifolyósítanak. (Az az állítás már egyáltalán nem állja meg a helyét, hogy a bankok a náluk elhelyezett betéteket adják kölcsön másoknak.) A hitelösszeg beszerzésének pedig ára van: ennek a költségnek az alakulását legjobban a BIRS mutató írja el.
Márpedig a 10 éves kamatperiódusú – az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthat a kamaton – lakáshitel kamatköltségének tekinthető 10 éves BIRS közel két éve nem volt olyan magas szinten, mint most.
A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelekhez kapcsolódó kamatköltség nagysága 2,41 százalék volt 2021. február 26-án, ilyen magas értéken pedig utoljára 2019. május elején állt a mutató értéke. (Vagyis az eddigi  járványhelyzet és gazdasági visszaesés időszaka alatt egyszer sem érte el – még igazából meg sem közelítette – a mostani szintet.)
De mit is jelent ez a két éves “csúcs”? Talán azzal lehetne legjobban szemléltetni, ha megnézzük, milyen kamatok mellett lehetett felvenni egy lakáshitelt 2019. májusában.
A THM értéke 1 százalékponttal volt magasabb 2019 májusában
A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek éves költsége (THM) 2019 májusában 1 százalékponttal volt magasabb, mint jelenleg. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a 3 legolcsóbb lakáshitel átlagos THM-értéke jelenleg 3,43 százalék, míg 2019 májusában 4,47 százalék volt. (15 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása esetén.)
Forintra lefordítva: a legolcsóbb hitelek havi törlesztőrészlete 6-7 ezer forinttal kedvezőbb most, mint két éve, emiatt 1,4-1,6 millió forint a különbség teljes visszafizetésben. A lakásvásárlás előtt állóknak érdemes tehát most szétnézni a banki ajánlatok között.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy valamennyi pénzintézet néhány napon, héten belül 1 százalékponttal meg fogja emelni a hitelkamatokat. Ugyanakkor van olyan hazai nagybank, amely a hitelkamatok 0,3-0,4 százalékpontos emelését már meghirdette március 8-tól. A többi pénzintézettől is várható hasonló kamatemelés, amennyiben a kamatköltség (BIRS) értéke továbbra is jelenlegi magasan szinten marad.
Miért nem lépett még az összes bank?
Jogosan merülhet fel a kérdés, ha a költségek emelkednek, akkor a pénzintézetek miért nem reagálnak egyből? Egyrészt azért, mert a bankok a hitelfolyósításhoz szükséges pénzt nem akkor szerzik be a “piacról”, amikor a kölcsönt ténylegesen kifizetik. (Meghatározott időszakonként egy jelentős összeget – több milliárd forintot – gyűjtenek be a pénzpiacról.) Éppen ezért a bank tényleges költségei nem változnak meg addig, amíg a korábban beszerzett összeget nem helyezik ki hitelként. Elképzelhető, hogy még számos banknak van “olcsó pénze”.
Emellett a kamatváltoztatás bevezetésének van egy adminisztrációs ideje is: a hirdetményekben, a tájékoztatókban és a banki rendszerekben is át kell vezetni az új kamatokat. Ez akár több hétig is eltarthat, vagyis egy pénzintézet a kamatemelésről szóló döntését követően nem tudja azonnal megváltoztatni a kölcsönök kondícióit.
Összegzés:
Jelenleg igen olcsón lehet hitelhez jutni, ez mindenképpen nagy segítség a lakásvásárlás előtt állók számára. Ugyanakkor banki kamatköltségek alakulása arra utal, hogy a hitelkamatokat 0,3-0,5 százalékponttal meg fogják emelni a bankok. (Egy nagyobb hazai szereplő már be is jelentette kamatemelési szándékát.) Érdemes gyorsan hitelt keresni azoknak, akiknek már megvan a kinézett ingatlan, esetleg az adásvételi szerződés megkötése előtt állnak.
Ugyanakkor a vásárlást nem szabad elkapkodni. Ez a kamatemelkedés csupán pár ezer forinttal növeli meg egy átlagos hitel törlesztőjét, vagyis emiatt nem érdemes egy rosszabb állapotú, vagy éppen drágább ingatlant megvásárolni.
A jegybankelnök arról írt, mi hozhatja el a gazdasági sikert Magyarországnak.
Több mint 28 tonna régi műanyagot használt fel az áruházlánc az új termékek gyártásához.
Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél
906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik
Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus
Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával
Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

source

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük