15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint
Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között
A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad
Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt
Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával
Az álláskeresők több mint negyede 55 évesnél idősebb.
Idén februárban 14,5 százalékkal, 38 200-zal nőtt az álláskeresők száma 2020 azonos időszakához képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartása szerint.
Az NFSZ honlapján februárban 302 200 álláskereső szerepelt, ami 1,2 százalékos növekedést jelent idén januárhoz képest.
Februárban 45 900 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, 8,5 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 29 százalékkal csökkent.
Az álláskeresők 7,5 százaléka, 22 700 volt pályakezdő, közülük a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős volt a számuk.
Az NFSZ adatai szerint az álláskeresők 28,5 százaléka, 86 200 ember, több mint egy éve keresett munkát, ez 26,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
Februárban 38 700 volt a 25 év alatti és 77 100 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 12,8, illetve 25,5 százalékos volt.
A regisztrált álláskeresők 31,5 százaléka iskolai és OKJ-s képzettséggel sem rendelkezett, a szakképzetlen álláskeresők aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében volt a legmagasabb.
Az NFSZ adatai szerint februárban 155 200 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 50,1 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.
Az álláskeresők 48,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.
A foglalkoztatók az év második hónapjában 29 800 üres álláshelyet jelentettek be, ezek 63 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 18 800 volt, amelynek 85,3 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.
Februárban összesen 75 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 53 900 betöltetlen maradt.
A foglalkoztatók egy hónap alatt 585 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be, ami az NFSZ szerint jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, a több mint 2300 emberre vonatkozó létszámleépítéstől.
Az építőipari vállalkozások várakozásai kissé kedvezőbbek lettek februárban.
Vállalati hitelt és részleges újranyitást ígért a kormány; rossz számok érkeznek a gazdaság 2020 végi helyzetéről; egyre feszültebbek a vendéglátósok. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.
Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul
Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen
Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a lélegeztetőgépre kerültek 60 százaléka meghal
A világgazdaság koronavírus-járvány miatti megtorpanása és az energiaszükséglet ezzel együtt járó visszaesése következtében 2020-ban…
Belgium, Nagy-Britannia vagy Olaszország nagyban hozzájárul ahhoz, hogy távolabb kerüljünk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott…
Gasztronómiai titánok csapnak össze a Duma Aktuál műsorában: a politikai jobb- és baloldal két legjelentősebb szakácsa mutatja meg, mi fán…
Révész Sándor írása arról, hogy az EPP legkevésbé sem vétlen abban, hogy Magyarországon miként alakultak a dolgok. A mostani megkésett…
További friss állások ›
Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között
Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit
Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány
Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette
Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

source