Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre
Így lesznek szuperhősök a futárok
Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték
Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?
Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank
Az önkormányzatok folyamatosan összesítik, hány vállalkozás kért fizetési könnyítést a NAV-tól.
Sok városnak és településnek a helyi iparűzési adó a legfontosabb bevételi forrása. A vállalkozások ezt a székhelyük szerinti önkormányzatoknak fizetik nettó árbevételük után, azaz a legnagyobb céges adónak számít az országban. Éppen ezért érte váratlanul az önkormányzatokat tavaly év végén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése arról, hogy a járványhelyzetre tekintettel a kis- és közepes vállalkozásoknak elég csak az iparűzési adó felét megfizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzatok kettő helyett legfeljebb egy százalékos adóval számolhatnak. A katás vállalkozásoknak a felezést kérniük sem kellett, automatikus volt náluk a felezés. Azok, akik másként adóznak, február 25-ig igényelhették a NAV-nál, hogy engedjék el a fizetendő adó felét.
Ahogyan arról korábban írtunk, Budapesten 73 ezer 970 vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy összesen 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel. Ez a pénz kettéoszlik: 54 százaléka marad a fővárosnál, 46 százaléka pedig a kerületekhez kerül. Ennek megfelelően Budapest 17 milliárd forinttól esik most el, míg a kerületek 14 milliárdtól. Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes kijelentette: ha a főváros nem kap az államtól kompenzációt, decemberre elfogy a pénze. A fővárosban ezen kívül 70 ezer olyan katás vállalkozó van, akiknek nem kellett kérvényt benyújtani, ők automatikusan megkapták a kedvezményt. A katások évente ötvenezer forint iparűzési adót fizetnek, esetükben tehát vállalkozásonként 25 ezer forintnyi, összesítve 1,75 milliárd kieséssel számol a főváros.
A fővároson kívül megnéztünk más településeket is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi adóbevételtől esnek el azok a városok, amelyek eddig kimagaslóan sok iparűzési adóval számolhattak, illetve, mi lesz azokkal a településekkel, ahol a költségvetés nagyobbik részét ez az adóbevétel teszi ki.
Székesfehérváron 8 ezer vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól. Cser-Palkovics András, polgármester a hvg.hu megkeresésére azt írta, idén 15 milliárd forint iparűzési adóbevétellel számolnak, figyelembe véve a vállalkozások által igényelhető kedvezményt. Kiszámolták azt is, hogy nagyjából 2,1 milliárd forint marad a székesfehérvári vállalkozásoknál, és ennyitől esik el az önkormányzat.
Miskolcon 4680 vállalkozóról tud az önkormányzat, ennyien nyilatkoztak a fizetési könnyítésről. Az önkormányzat tájékoztatása szerint ez 601 millió 962 ezer 438 forint kiesést jelent. Kiemelik, hogy noha a katás vállalkozásoknál „az iparűzési adó felezése automatikusan megtörténik, ennek ellenére többen is benyújtották a nyilatkozatot”. A városban 4 ezer vállalkozó adózik a kata szerint, és most 102 millió forinttal fizetnek kevesebbet a város kasszájába. Ami a teljes idei évet illeti, az önkormányzat úgy számol, hogy „a kormányrendeletben foglalt feltételeknek megfelelő adóalanyok 2021 első és második félévre előírt adóelőlegének 50 százalékkal történő csökkentése, valamint a katások adójának 50 százalékban történő megállapítása várhatóan 1,832 milliárd forint bevételkiesést eredményez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának”.
Budaörsön 3403-an nyújtották be a NAV-nak a kérelmet, hogy élnének a fizetési kedvezménnyel. Wittinghoff Tamás, polgármester szerint az iparűzési adó elvonása mintegy 1,5 milliárd forint bevételkiesést okoz.
A Pest megyei Ipolytölgyesen mindössze 320-an laknak, mégis a falu bevételének 98 százalékát adja az iparűzési adó. A település Pest megyében első az egy főre eső helyi iparűzési adóbevételben, még Budaörsöt és Százhalombattát is megelőzi, úgy, hogy ennek a 97-98 százalékát egyetlen nagyvállalat fizeti be, „rá méreténél fogva nem vonatkozik az adómérséklési rendelet” – közölte Radnai Bertalan polgármester, hozzátéve, hogy
Ez a korábbi évekhez képest 1,5 százalékos csökkenést jelent, „a kis-, és középvállalkozások adójának harmadát”.
Rácalmáson is jelentős, 60 százaléka a bevételnek a helyi iparűzési adó. Innen 282 vállalkozó fordult kérelemmel a NAV-hoz az iparűzési adó 1 százalékának elengedése miatt. „Ez Rácalmás Város Önkormányzatának 13,5 millió forintot jelentett” – közölte a hvg.hu-val az önkormányzat, hozzátéve, hogy a kormány döntése alapján a 25 ezernél kisebb települések teljes kompenzációt kapnak, „ez alapján Rácalmás nem esik el adóbevételtől”.
Esztergomban 150 millió 796 ezer 585 forinttól búcsúzik az önkormányzat. Összesen 1964 vállalkozó adott be adóelőleg-csökkentési nyilatkozatot. Az önkormányzat azt írta, hogy húsz esetben a szeptemberre előírt előlegek is feleződtek, „itt a törlések összege 1 531 975 forint”. A katások vállalkozások további 20 millió 815 ezer 754 forinttal „vágták meg” a város kasszáját, „az eddigi adatok szerint összesen 173 14 314 forint a helyi iparűzési adóbevétel-kiesés 2021-ben”. Azt is írták, Esztergomnak még nincs elfogadott költségvetése, „a tervezetben az adóbevételek 77 százalékát, a működési bevételeknek pedig 36,6 százalékát teszi ki a helyi iparűzési adó, melynek várható összege 2,16 milliárd forint”.
Oroszlányban 1 milliárd forintos csökkenéssel számolnak, „de ennek legfőbb oka nem az 1 százalék elvonása, hanem a gazdasági válság, amelynek a jelei már a 2020-as adóbevételek csökkenésében is megmutatkoztak” – közölte az önkormányzat. Erre az évre 2 milliárd 151 millió 649 ezer forint iparűzési adóbevétellel tervez a város, és mivel 25 ezernél kevesebben lakják, ezt teljes egészében meg is kapja. Oroszlány költségvetésében egyébként 33 százalékot tesz ki ez az adónem.
Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente
Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók
Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?
Amióta megkezdődött a tömeges oltás, Szerbia minden nemzetközi összehasonlítás szerint az első pillanattól kezdve ott van a világ…
Amit tud, visz a kormánypárt, most éppen a POSZT-ot cseni el Pécstől. De nem csak az ellenzéki településeket bünteti. A már több…
Mit tehet egy vállalkozás, ha nem fizet a bérlője és nem is hajlandó elhagyni a bérleményt? És mi a teendő akkor, ha az üzleti partnere…
Az önkormányzatok folyamatosan összesítik, hány vállalkozás kért fizetési könnyítést a NAV-tól.
További friss állások ›
A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép
Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok
Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz
Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins
Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet

source