Kategóriák
Uncategorized

BioNTech-alapítók: Nyár végéig tarthatnak a korlátozások Amerikában és sok európai országban


Hiányzott már egy kis Trónok harca? Három előzménysorozat is jön hozzá
Gyerekeknek szánt Instagramot fejleszt a Facebook
Egy videós éppen élőben közvetíti az életét, és addig nem áll le, amíg fizetnek neki
Látványterveken a hajdunánási MotoGP pálya
Megszólalt a vakcinabeszerzésbe bevont magyar cég ügyvezetője
Sok országban a nyár végéig tarthat a járványügyi korlátozások időszaka az új típusú koronavírus elleni védekezésben, de legalább egy évig tart még, mire világszerte sikerül megszerezni az ellenőrzést a kórokozó terjedése felett – mondták a vakcinagyártó BioNTech német biotechnológiai vállalkozás alapítói egy vasárnapi lapinterjúban.
Özlem Türeci és férje, Ugur Sahin a Welt am Sonntag című német lapban közölt interjúban elmondta, hogy az Egyesült Államokban és sok európai országban valószínűleg nyár végére érhető el az az állapot, amelyben már nincs szükség járványügyi zárlatra. Helyi járványkitörések továbbra is lesznek, “a háttérzaj megmarad”, és új vírusváltozatok is kifejlődnek, de nagy valószínűséggel nem okoznak majd nagy veszélyt.
Azonban legalább egy évig tart még, mire világszerte ellenőrizhető lesz a járványhelyzet. A SARS-CoV-2 nem is tűnik el, és az oltóanyagokat mindig hozzá kell igazítani az új mutációkhoz. Így rendre szükség lesz majd emlékeztető oltásra, de még nem tudni, hogy évente vagy ötévente – mondták.
Egyelőre azt sem lehet pontosan látni, hogy mekkora átoltottság kell a járvány megállításához. Sok szakértő szerint a lakosság 70 százalékát kell beoltani. Németországban szeptember végére lehet elérni ezt az átoltottsági arányt – fejtette ki Özlem Türeci és Ugur Sahin.
A Németországba bevándorlóként, gyermekkorukban Törökországból érkezett kutatóorvosok abból az alkalomból adtak terjedelmes interjút a Welt am Sonntagnak, hogy a napokban megkapták Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöktől az egyik legmagasabb német állami elismerést, a Nagy érdemkereszt csillaggal nevű kitüntetést, illetve a lapot kiadó német multinacionális vállalat díját (Axel Springer Award).
A többi között elmondták, hogy 2020 januárjának harmadik hétvégéjén, a kínai Vuhanban kitört járványról szakmai lapokban közölt első beszámolók hatására határozták el, hogy félreteszik az összes munkájukat és csak az új kórokozóra összpontosítanak, mert biztosnak tartották, hogy a vírus szétterjed, és tudták, hogy technológiájuk alkalmas a világjárvány megállításához szükséges vakcina gyors kifejlesztésére.
A következő munkanapon, 2020. január 27-én el is kezdték a vakcinafejlesztést. Nagyjából húsz változatot készítettek. A végül forgalomba hozott oltóanyagot már februárban előállították.
Több mint egy év távlatából látható, hogy nem sok mindent lehetett volna másként csinálni, legfeljebb néhány nappal lehetett volna gyorsítani ezt a munkaszakaszt – mondták az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott BioNTech vezetői.
A biotechnológiai startup cég – feltörekvő technológiai vállalakozás – vakcinája így ugyan alig néhány hét alatt elkészült, de a biztonságosság és a hatékonyság megállapításához több tízezer emberrel bevonásával végzett klinikai vizsgálatokra volt szükség. Ez a munka – a mainzi vállalat és a New York-i központú Pfizer gyógyszeripari óriáscég Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja – november elejéig tartott, akkor derült ki, hogy a végül Comirnaty néven bevezetett termék biztonságos, és hatékonysága 90 százalék feletti.
Özlem Türeci és Ugur Sahin azt is elmondták, hogy “nagyon konstruktív” az együttműködés az EU-s partnerekkel, és az összes szabályozó hatóság “gyorsan és pragmatikusan” vett részt a vakcina tesztelési és engedélyeztetési folyamatában.
(A cikkhez használt képen Ugur Sahin mellett Karikó Katalin látható.)
Mégsem lesznek áprilisban lazítások Belgiumban
Donorok szerveit szállítják egy lefoglalt Nissan GT-R-rel
Hova tűnhetett a víz a Mars felszínéről?
A lényeget mutatva, mégis közérthetően magyarázza el a Magyar Tudományos Akadémia videója, hogy mit csinál az emberi szervezetben…
A kutatók szerint az oltás aktiválhatja a vérlemezkéket, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet.
A küldetés, ha sikeres volt, igen értékes dologgal zárul: a játékos megkapja a vírus elleni védőoltást.
A Lexip egérújdonságán nemcsak hagyományos, programozható gombok találhatók, egy kis kontrollernek is jutott hely. A gyártó állítja…
További friss állások ›
Törökország kilépett a nők és családon belüli erőszak megelőzését célzó egyezményből
Közleményben aggódik a WHO a közép-európai járványadatok miatt
Ingyenessé válik a Dropbox jelszókezelője, 50 lesz a bűvös szám
Megbüntette a rendőrség a bicskei polgármestert az illegálisan szervezett rendezvénye miatt
A tokiói olimpiára való kijutás kapujában a női kézilabda válogatott
Meredeken felszálló ágban van a járvány.
Röpke három hónap.

source