Kategóriák
Uncategorized

Hova tűnhetett a víz a Mars felszínéről?


Kiderítette a WHO, honnan terjedhetett el a koronavírus
A Deutsche Welle elnézést kér, ha egyoldalúnak tűnt a Budai Vár-riportja
Megérkezett végre a Chrome-ba a funkció: élőben feliratozza az angol nyelvű videókat, hanganyagokat
12 millióra bírságolta az ING Bankot a jegybank
Ez az Alice-parafrázis egy fásult politikus és egy idealista fiatal tanmeséje
Régóta foglalkoztatja a tudósokat a kérdés, hogy hova tűnhetett a víz, amely évmilliárdokkal ezelőtt a Mars felszínén hömpölygött. Új eredmények alapján a szakértők úgy vélik, a bolygó külső rétege, a kéreg zárhatta magába: az ősi víz a Mars kőzetében ásványok formájában létezik.
A kutatók a vörös bolygó körül keringő űrszondáktól származó és meteorokról gyűjtött információra alapozták vizsgálataikat. Kifejlesztettek egy számítógépes szimulációt annak bemutatására, hogyan veszíthette el a bolygó az idők során a vizet – írja a BBC. A kutatás eredményeit a Science című tudományos lapban mutatták be.
Több mint négymilliárd éve a Mars melegebb és nedvesebb volt, és valószínűleg sűrűbb légkörrel rendelkezett. Folyók szelték át felszínét, medreket vájtak a kőzetbe és becsapódási kráterekben halmozódtak fel. Nagyjából egymilliárd évvel később vált azzá a hideg, puszta bolygóvá, ahogyan ma ismerjük.
“Régóta tudjuk, hogy a Mars sokkal nedvesebb volt történelme korai szakaszában. De a víz sorsának kérdése állandó probléma volt” – mondta Peter Grindrod bolygókutató, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa.
A Mars légkörének tanulmányozásából ismert, hogy a víz egy része az űrbe távozott, a felszínen és közvetlenül a felszín alatt lévő jéglerakódások pedig arról árulkodnak, hogy a víz egy része megfagyott.
A Föld mágneses mezővel rendelkezik, amely megakadályozza légköre eltűnését. A Mars mágneses mezeje azonban gyenge, ezért a víz alapvető összetevői kikerülhettek a bolygó légköréből.
A hidrogén elszivárgásának sebessége alapján azonban valószínűsíthető, hogy nem csak ez okozta a víz eltűnését. Ha feltételezhető, hogy a hidrogén szivárgásának sebessége a múltban azonos volt, akkor csak nagyon kis mennyiségű víz tűnhetett el így – véli Eva Linghan Scheller, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) munkatársa, a tanulmány társszerzője.
Az új számítógépes modell szerint a Mars eredeti vízkészletének legalább 30, de akár 99 százaléka is beépülhetett a bolygó kérgében található ásványokba.
Amikor a kéreg megváltozik, vizet – folyékony halmazállapotú vizet – vesz fel, hidratált ásványokba zárja, melyek szerkezetében víz van – fejtette ki Bethany Ehlmann társszerző, szintén a Caltech munkatársa.
A szakértők szerint a legtöbb víz 4,1–3,7 milliárd éve tűnt el.
A NASA Marsot kutató programjának vezető tudósa, Michael Meyer elmondta, hogy a bolygó feltárásának fő célja a víz útjának követése, mivel központi szerepet játszik a Mars geológiájában, klímájában és az élet esetleges meglétében.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Miért kedvesek a macskák azokkal is, akik bántják a gazdájukat?
Ceausescu öröksége, hogy havonta tör ki halálos tűz a romániai kórházakban
Béla bácsi, akitől Prisztás is megtanulta a hamiskártyázás fortélyait – Magyar svindlerek, 3. rész
Az 50 éves Raffaela Spone annyira a szívén viselte lánya pompom-pályafutatását, hogy a gyermek riválisait – manipulált képekkel – egytől…
A fenékhálóval halászó flották évente ugyanannyi károsanyag-kibocsátásáért felelősek, mint amennyit a repülők okoznak – állapította meg…
A küldetés, ha sikeres volt, igen értékes dologgal zárul: a játékos megkapja a vírus elleni védőoltást.
A Lexip egérújdonságán nemcsak hagyományos, programozható gombok találhatók, egy kis kontrollernek is jutott hely. A gyártó állítja…
További friss állások ›
A Deutsche Welle elnézést kér, ha egyoldalúnak tűnt a Budai Vár-riportja
Szuperrangadók jönnek a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében
A pincéjében tenyésztett cápákat egy New York-i férfi
Közel 20 milliárd forint bevételt termeltek maguknak egyetlen nap alatt a legőrültebb bitcoin-bányászok
Görögország már április közepétől fogadja az uniós országokból érkező turistákat

source