Kategóriák
Uncategorized

Kemény feltétellel mondana le a szlovák kormányfő


Gődény György megint tüntetett egyet
Már ezreket evakuáltak az ausztrál áradások miatt
Beültünk egy 42 éves zöldséges Mercibe, amiben kevesebb, mint 25 ezer kilométer van
Kínai nagymesterek ihlették Rembrandtot? Erre is választ ad A képek története
Törökország kilépett a nők és családon belüli erőszak megelőzését célzó egyezményből
Igor Matovic szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette: hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.
Igor Matovic – aki erről pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének ülése után nyilatkozott – távozásának feltételéül elsődlegesen azt jelölte meg, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását. Matovic személy szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková, igazságügyi miniszter, illetve Juraj Seliga, a pozsonyi parlament alelnöke, illetve Jana Bittó Cigánikova, a parlament egészségügyi bizottsága elnöke távozását jelölte meg feltételül.
A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovic személyes konfliktusai miatt is. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.
Matovic elmondta: lemondásának feltétele az is, hogy a koalíció újra ossza el a miniszteri posztokat – mint fogalmazott – “szigorúan” a választások után felállt erőviszonyok alapján.
A 2020 február végi szlovák parlamenti választáson az SaS és az Emberekért párt is kevesebb voksot szerzett, mint amennyire a választások előtti felmérések alapján számíthattak. Ennek ellenére súlyukhoz képest több tisztséget kaptak a kabinetben.
A SaS és az Emberekért párt a hét elején szólította fel távozásra a kormányfőt, azt állítva, hogy Igor Matovic “kaotikusan és megegyezéseket be nem tartva” kormányoz. Követelésükkel, illetve annak nem teljesítésével összefüggésben nem zárták ki a koalícióból való távozásuk lehetőségét sem.
A koalíción belüli viszonyokat vasárnap még zavarosabbá tette egy, a pozsonyi Pravda honlapján megjelent cikk, amely a koalíción belüli forrásokra hivatkozva azt írta: az SaS és az Emberekért között megegyezés van arról, hogy egy esetleges előrehozott választás esetén egy széles liberális választási platformot alakítanának ki, a korábban Zuzana Caputová államfő által vezetett – és tavaszi választáson a parlamenten kívül maradt – Progresszív Szlovákia (PS) nevű balliberális formációval. A cikkre reagálva annak tartalmát az SaS hazugságnak nevezte.
A jelenlegi szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. A koalíció legnagyobb pártja, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) többször is egyértelműen kiállt Igor Matovic mellett. A koalíció második legerősebb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) korábban néhány szociális intézkedéshez kötötte maradását a koalícióban, és – úgy tűnik – ezekben sikerült megegyezniük.
Ómolnár Miklós "lebuktatta Brüsszelt", pedig csak az angol nyelvvel vannak problémái
Bihari Péter: A magyar válságkezelés szociálisan még Trumpéhoz képest is érzéketlen
Beültünk egy 42 éves zöldséges Mercibe, amiben kevesebb, mint 25 ezer kilométer van
Igor Matovic szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette: hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni…
Gődény György megint tüntetett egyet
150 millióan is részt vehetnek az indiai hindu fesztiválon, az egészségügyi minisztérium aggódik
Engem is vert az apám, mégis diktátor lett belőlem
Átverés: Varga Judit képeivel ajánlanak gyanúsan sok pénzt a Facebookon
Új szabályok a sakkban: saját bábjainkat is leüthetjük

source