Kategóriák
Uncategorized

Német kutatók azt állítják, megtalálták az AstraZeneca-oltások utáni vérrögképződés okát


A legfelsőbb bíróságon támadta meg a korlátozásokat a brazil elnök
Gulyás elmondta, miért kaphat valaki két védettséget igazoló kártyát
Reagált a kormány arra, hogy nálunk az egyik legmagasabb a bérre terhelt adó
Megbüntette a rendőrség a bicskei polgármestert az illegálisan szervezett rendezvénye miatt
Ha így invitálnak kávéra, azt lehetetlen visszautasítani – a marketing új generációja
A kutatók szerint az oltás aktiválhatja a vérlemezkéket, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet.
Az észak-németországi Greifswald Oktatókórház munkatársai azt állítják, hogy megtalálták annak a ritka vérrögképződéses állapotnak az okát, amely néhány AstraZeneca vakcinával beoltott személynél jelentkezett – írja a 24.hu a Norddeutscher Rundfunkra (NDR) hivatkozva.
A kutatók 6 érintett vérét vizsgálták meg, és azt állapították meg, hogy az AstraZeneca vakcinája aktiválhatja a trombocitákat, más néven vérlemezkéket, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet. A trombociták a sebek gyógyulása során játszanak szerepet, amikor a vér megalvad és a seb összezáródik. A kutatásban részt vevők arra jutottak, hogy vakcina egyes pácienseknél aktiválta ezt a mechanizmust, ami agyi vérrögök kialakulásához vezetett.
Az orvosok azt mondták, hogy a felfedezés segítségével célzott kezelést tudnak kidolgozni az ilyen esetekre.
Norvég szakemberek csütörtökön számoltak be arról, hogy arra jutottak, nagyon valószínű, hogy az oltás néhány betegben súlyos immunreakciót okoz.
Több más országhoz hasonlóan Norvégiában is leállították ideiglenesen az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának beadását, miután néhány embernél mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia jelentkezett az oltás után.
Serdült Viktória – Kacskovics Mihály Béla Itthon Folytatja az oltást az AstraZeneca oltóanyagával Magyarország, de egyre több európai állam dönt úgy, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a vakcina használatát. Az oltási program leállítását sem az Európai Gyógyszerügynökség, sem az Egészségügyi Világszervezet nem támogatja, a félelem miatt az oltást visszautasító betegekkel viszont már magyar háziorvosok is találkoztak.
Az AstraZeneca vasárnapi közleménye szerint semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát.
Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a gyógyszert vizsgáló bizottság egyértelmű tudományos következtetésre jutott, hogy ez egy biztonságos és hatékony oltás, amely nem járt a vérrögképződés fokozott kockázatával.
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.
Az AstraZeneca oltást Nagy-Britanniában 11 millió, az EU-ban pedig 7 millió személy kapta meg. Az EMA által vizsgált gyanús esetek a következő országokból származnak: Németország 7 eset, Olaszország 3 eset, Norvégia 2 eset, Spanyolország 1 eset, Egyesült Királyság 3 eset és India 2 eset. Azt egyelőre vizsgálják, hogy ezek az oltások esetleg azonos gyártósorról kerültek-e ki.
[Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák]
Összesen 9 halálesetet jelentettek, amelyeket feltételesen az oltással hoztak összefüggésbe. Ezek a személyek általában 55 év alattiak voltak és többségük nő. A jelentés hangsúlyozza, hogy összességben az oltást követően jelentett tromboembóliás események száma alacsonyabb volt, mint az általános népességben várható. Erre alapozzák azt, hogy a vérrögképződés kockázata az oltás következtében nem növekszik.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Az EMA azt követően vizsgálta meg az oltóanyagot, hogy több ország felfüggesztette a használatát trombózisveszély miatt. Azonban arra felhívták a figyelmet, hogy nem zárhatók ki a vérrögképződési problémák, ennek előfordulási aránya azonban alacsonyabb a népességben tapasztalható általános szintnél.
Sorra jelentik be az európai kormányok, hogy hamarosan folytatódik az oltás az AstraZeneca-vakcinával.
Maruzsa: Húsvét utáni nyitásra és szóbeli érettségire készülünk
Tamás Ervin: A kormány a legpiszkosabb járvány idején sem tekint partnernek
Lecsaptak a rendőrök a balatonfüredi férfira, aki bitcoinnal fizetett a neten rendelt kábítószerért
Pénteken este fél hét körül probléma ütötte fel a fejét a Facebook-birodalom több szolgáltatásában.
A lényeget mutatva, mégis közérthetően magyarázza el a Magyar Tudományos Akadémia videója, hogy mit csinál az emberi szervezetben…
A küldetés, ha sikeres volt, igen értékes dologgal zárul: a játékos megkapja a vírus elleni védőoltást.
A Lexip egérújdonságán nemcsak hagyományos, programozható gombok találhatók, egy kis kontrollernek is jutott hely. A gyártó állítja…
További friss állások ›
Radar 360: Orbán négyszer, ötször annyi oltást ígér, mint amennyien megbetegszenek
Kutatók szerint nagyon kicsi az újrafertőződés esélye, de azért biztosra ne menjünk
Putyin "csoró" olasz építésze, aki bőröndben kérte a pénzt
Pozitív nosztalgiakampány indult a bulinegyedben
Hiányzott már egy kis Trónok harca? Három előzménysorozat is jön hozzá

source

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük