Kategóriák
Uncategorized

Ómolnár Miklós "lebuktatta Brüsszelt", pedig csak az angol nyelvvel vannak problémái


Látványterveken a hajdunánáis MotoGP pálya
Álhírnek jelölte Gődény egyik posztját a Facebook
A második védőoltás után lett pozitív a koronavírus tesztje
Milliós jutalmakat kapott 22 államtitkár
44 magyar civil szervezet követeli, hogy mondjon nemet az EU a Mercosur-egyezményre
A Bors bulvár és magazin divízió igazgatója egy videóban mutatta be azokat a szerződéseket, amelyekről szerinte azt állította az Európai Bizottság, hogy nem léteznek.
“Hazudott Brüsszel a vakcina-szerződésekről? Ómolnár Miklós megszerezte a dokumentumokat” címmel közölt egy cikket és videót szombat délután a Bors online kiadása. A bulvárlap a kormányközeli médiaholding KESMA egyik tagja, így sejthető, hogy a kiadó egyik vezetője nem hosszas kutakodás eredményeként jutott hozzá a titkos dokumentumokhoz. Különösen, hogy a kormány tagjai napok óta azt emlegetik, hogy a magyar fél szívesen nyilvánosságra hozná a kontraktusokat, ám azt az Európai Bizottság nem engedi. Sőt, Gulyás Gergely a Kormányinfón arról is beszélt, hogy amikor ő nyilvánosságra hozta Facebook-oldalán az orosz és kínai vakcinák beszerzését megalapozó szerződés egy részletét, bírálat érte Brüsszel részéről.
Ómolnár azonban ennél tovább megy, szó szerint idézi az Európai Bizottság egyik szóvivőjét, aki a napokban arról beszélt, hogy “a vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg, a Bizottság nem játszott ebben semmiféle szerepet”. Szerinte ez hazugság, hiszen a kezében vannak a nagy gyártókkal az Európai Bizottság illetékes tagja által aláírt szerződések.
Arról azonban egy szót sem ejt, hogy a két dolog nem ugyanaz, így nemhogy hazugságról, de még ellentmondásról sincs szó. Az Európai Bizottság az uniós tagállamok vezetőinek – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek – a jóváhagyásával maga tárgyalt a nagy gyártókkal a vakcinák beszerzéséről. A tárgyalás révén megszületett (Ómolnár által lebegtetett) szerződésekben (uniós szakzsargonban Advanced Purchase Agreement – APA) meghatározták az uniós országok számára összességében rendelkezésre bocsátott oltóanyag árát, illetve mennyiségét. A tagállamok vezetői ugyanakkor arra is felhatalmazták a bizottságot, hogy ezt a megállapodást a nyilvánosság kizárásával kössék meg – ezért keltett kisebb vihart, amikor egy belga államtitkár a Twitteren közzétette a kialkudott árakat. Az is fontos, hogy a tárgyalásokon a bizottság oldalán egy szakcsoport is részt vett, amelyben valamennyi tagállam képviseltette magát.
A rendszert, amelynek az alapgondolata az volt, hogy a koordinált beszerzésnek köszönhetően a gazdag tagállamok nem nyúlják le a vakcinákat a szegényebbek elől, azóta számtalan bírálat érte, sőt, maga az Európai Bizottság is önkritikát gyakorolt, miután a korábban reméltnél lassabban történt meg a szállítás.
Ez utóbbi azonban már egy másik szerződés alapján történik. A bizottság ugyanis az egyes országok számára egyéni megállapodásokat nem köt, azokat a tagállamok közvetlenül kötik meg a gyártókkal, figyelembe véve az APA-ban meghatározott, az ország lakosságához mért lehívható mennyiségeket. Az Ómolnár videójában beidézett szóvivő ezekre a megrendelésekre (purchase order) utalt, amelyeket a tagállami kormányok adnak le a gyártóknak.
A kettő közötti különbség világlott ki például akkor, amikor kiderült: Magyarország jóval kevesebb vakcinát rendelt a Modernától, mint amennyi rendelkezésre állt.
A beszerzés rendszeréről egyébként az Európai Bizottság weboldalán is található egy tájékoztató, amely magyarul is elérhető.
Badár Sándor többször is elkapta a koronavírust
Továbbra is oltást ígér a magáncég, amely ellen vizsgálatot folytat a fogyasztóvédelem
A debreceni és az MTK-stadiont tervező cég felel a hajdúnánási MotoGP-pályáért
Évek óta sejtették, de tavaly ősszel be is bizonyosodott, hogy szennyezett a talaj Budakalász központjában az egykori textilgyár területén…
Az idei tél nemigen tizedelte meg az áttelelő petéket.
Szepesi Richárd állami milliárdokkal megtámasztott projektjei sokszor kötnek ki kormányközelben.
Elsősorban az elit játékosok között gyakori döntetlenek miatt többen temetni kezdték a sakkot. A végletekig kielemzett megnyitások ugyanis…
További friss állások ›
Hiányzott már egy kis Trónok harca? Három előzménysorozat is jön hozzá
Már több a koronavírusos beteg a győri kórházban, mint ahányat el tudnak látni
A földrengések után kitört egy vulkán Izlandon
Tamás Ervin: A kormány a legpiszkosabb járvány idején sem tekint partnernek
Újabb siker a NASA-nál: tökéletesen működik az új megarakéta
Meredeken felszálló ágban van a járvány.

source